Waarom een muziek demo opnemen?

We krijgen wel eens de vraag waarom wij denken dat een demo opnemen goed is? En waarom niet direct voor het eindproduct te gaan. Zet de nummers maar op de portals en we gaan doorbreken. Wij geloven dat de band een reis doormaakt en uiteindelijk op een hoogte punt uitkomt. De stap van een demo maken in een opnamestudio is hierin ontzettend belangrijk. Hierbij de vijf redenen om een demo op te nemen:

opnamestudio

Iedereen in dezelfde richting

Voor startende bands of wanneer ervaren muzikanten een nieuwe ep of album willen gaan opnemen is het goed om van te voren een demo te maken. Tijdens het repeteren wordt er veel gespeeld en is er weinig tijd om losse onderdelen te bespreken. Dat is ook lastig doordat iedereen druk is met zijn eigen instrument en daardoor het grotere plaatje minder meekrijgt. Van de telefoonopname die tijdens het repeteren wordt gemaakt is het geluid van zulke lage kwaliteit dat iedereen wel iets anders vindt van de sound. Los van de sound is het vaak moeilijk om precies terug te horen wat iedereen speelt. Een goede demo maken in een opnamestudio helpt de band in het proces om tot een fantastisch eindproduct te komen. Alle discussies worden gevoerd en de kleine foutjes eruit gewerkt. Vervolgens zijn jullie helemaal klaar om fantastische shows te geven of te knallen voor de opname van de master productie.

De sound ontwikkelen

Door het demo proces te doorlopen wordt er met de band nagedacht over hoe jullie willen klinken. Opnemen biedt namelijk andere mogelijkheden en belicht jullie band vanuit een ander punt. Welk instrument staat centraal in de muziek? Willen we veel effecten, zoals reverbs of delays? Is het een brede sound of juist smal? Het zijn allerlei aspecten die aanbod komen wanneer jullie een demo gaan opnemen. Daarnaast zal de soundengineer of producer ook feedback geven wat een bandbubbel op een prettige manier doorbreekt. Door geregeld een demo te maken wordt het voor de band steeds duidelijker wat wel en wat niet werkt.

Een betere muzikant

“Nee, jij speelt niet strak!”, “Echt niet, jij speelt uit de maat!” En uiteindelijk heeft maar één iemand gelijk en dat is de metronome. Een nummer gaat ontzettend groeien doordat iedereen het door en door op de metronome gaat oefenen. Stukken kunnen daardoor meer in elkaar vallen en het publiek staat head bangend mee te grooven. Voorafgaand aan het opnemen van een demo is het super belangrijk om de nummers helemaal eigen te maken en ze foutloos op de metronome te kunnen inspelen. Je wil namelijk niet in de studio tijd verdoen met eindeloos veel takes. Zowel in de voorbereiding als tijdens het opnemen van de demo wordt elke muzikant uitgedaagd om het beste uit zichzelf te halen.

demo opnemen

Het is super leuk

Tijd in de studio doorbrengen is naast live spelen misschien wel het leukste om te doen met de band. In de reis die de band maakt is uren in de studio doorbrengen essentieel. Er wordt geconcentreerd samengewerkt en iedereen wordt zich extra bewust van de andere instrumenten, maar ook van het eigen instrument. De band leert elkaar beter kennen en door aandachtig bezig te zijn met de muziek groeit de band en jullie nummers naar een finale eindproduct. Urenlang samen op feestjes met vrienden en familie de nummers terug luisteren en feedback ophalen is goed om te doen en geeft energie. Jullie avontuur wordt met een goede opname in een muziekstudio vastgelegd voor nu en later.

Meer en meer live spelen

Waar jullie het uiteraard allemaal voor doen is optreden en de zaal interesseren met jullie muziek. Na het uitzoeken welke locaties geschikt zijn is het tijd om de buitenwereld in te gaan. Met een goed klinkende demo en een mooie begeleidende mail kunnen jullie bars en veneus gaan benaderen. De programmeur kan vervolgens goed beoordelen of jullie passen in het concept. Met een prachtige demo komen jullie direct over als een professionele band en zullen jullie zeker serieus worden genomen. Naast het benaderen van venues zijn jullie wellicht ook geïnteresseerd om labels te benaderen en te checken of er meer interesse is. Met een demo in de pocket kunnen jullie stappen naar buiten nemen. 

professionele muziekstudio
Opnamestudio Utrecht De Werkplaats de bands

De Bands

Omdat we weten wat muzikanten willen om een demo op te nemen en ons 100% focussen op het beste resultaat hebben we al met fantastische bands mogen werken.


Opnamestudio Utrecht De Werkplaats de opname

Opnemen in muziekstudio

Bij ons is de mogelijkheid om in een relaxte omgeving één van jullie songs op te nemen! Wij vinden het belangrijk dat muzikanten zich op hun gemak voelen. Het doel is een leuke dag en een toffe demo!

muziek studio werkplaats

Nieuwsgierig?

Hebben jullie nog vragen of willen jullie referentiemateriaal? Stuur ons gerust een bericht. We vertellen graag meer over De Werkplaats en hoe wij jullie kunnen helpen.